International!

vrijdag 9 mei 2014

Van der Laan en Woe. Genius factor --> OVERLOAD

Niels van der Laan en Jeroen Woe doen al een aantal seizoenen bij Paul de Leeuw mee in "De Kwis" en gaan heel lekker met hun eigen theatertour. Ze staan in heel Nederland voor uitverkochte zalen en de recensies zijn alleen maar lovend. Dinsdag 13 mei staan ze in Geert Teis en ga ik ze live aanschouwen. Midden in de examenperiode. Het gaat zo lekker met Niels en Jeroen dat ze geen tijd hadden voor een face to face interview. Hoe ik dan aan de antwoorden kom? E-mail jonguuh!
 
 
Wat zou je niet doen voor €1.000.000,-?
€2.000.000,- door de wc spoelen. Want dan zouden we 1 miljoen euro verlies maken.



In de theaters doen jullie een voorstelling met zijn tweeën, maar in de Kwis zijn jullie met vier. Is er een verschil in beide dingen, mis je de andere cabaretiers tijdens de theatervoorstelling, of vind je het wel oké om zo nu en dan met z’n tweeën te spelen?
Er is zeker een verschil, maar we missen ze niet op het podium. Ons duo is de basis. We zaten bij elkaar in de klas op de Akademie voor Kleinkunst, werden toen een duo en touren nu al acht jaar met z'n tweeën door de theaters van Nederland. Het is dus juist wel een keer leuk om een keertje niet met z'n tweeën te zijn! Met de vier mannen van de Kwis begonnen we eigenlijk als twee aparte duo's; wij aan de ene kant, en Rob en Joep aan de andere kant. Maar het klikte zó goed, dat we inmiddels een echt team zijn geworden, samen met mede-schrijvers Edo Schoonbeek en Hans Riemens. En juist de combinatie - ons duo en het werken in teamverband - maakt het leuk.


Jullie hebben in een boyband gezeten, is dit een stiekeme droom van jullie of houden jullie het liever bij cabaret?
Samen met cabaretiers Henry van Loon, Martijn Hillenius en Steef Hupkes hebben we inderdaad een boyband met een knipoog: Stanley en de Menzo's. We kennen elkaar van de Akademie, en delen een passie voor muziek. We maken vijfstemmige acapella-arrangementen van liedjes die we te gek vinden - van de tune van Barbapappa tot Nirvana - en als we tijd hebben komen we bij elkaar om te repeteren. Die repetities bestaan vooral uit het drinken van bier en het instuderen van liedjes. Omdat we alle vijf druk zijn met van alles, treden we niet vaak op. Maar als we optreden is het een feest: boybandje spelen is natuurlijk stiekem het leukste dat er is.  Elke kerst spelen we een kerstshow in theater Bellevue in Amsterdam, dit jaar ook weer!


Waar halen jullie (Behalve uit het nieuws) de inspiratie voor jullie sketches vandaan?
Voor de Kwis komt alle inspiratie uit de kranten en de journaals. We zien iets in het nieuws dat ons aanspreekt, gaan met elkaar grappen schieten op het onderwerp en als wij er een muzikale ingang in zien, sluiten we ons op om er een lied van te maken.
Voor onze theatervoorstellingen halen we ook inspiratie uit het nieuws, maar ook uit onze omgeving: vrienden, familie, soms komen de ideeën uit de meest onverwachte hoek. De ober in een restaurant die z'n dag niet heeft, twee mensen op een bankje die stiekem ruzie maken, alles kan...


Als jullie niet met elkaar zouden spelen, met wie zou je dan een duo vormen?
Moeilijke vraag! We zijn niet alleen collega's, maar ook beste vrienden, dus het is moeilijk om iemand te verzinnen met wie het nog leuker zou kunnen zijn... Maar we zijn wel fan van bijvoorbeeld Sacha Baron Cohen (de man die Ali G en Borat speelt) of Jon Stewart (van The Daily Show), dus een weekje met een van deze twee een duo zijn, zou wel mooi zijn.


Wanneer kwam je erachter dat je grappig bent?
Bij ons alletwee is het zo dat het er al vroeg in zat.
Niels: Op de basisschool merkte ik wel dat het een kick was als je een grapje maakte; en dat dan de hele klas moest lachen. Nog leuker was het als de leraar ook moest lachen. Ik vond het toen al fascinerend om te merken wat wél leuk is, en wanneer je gewoon een keer je mond moet houden. Vroeger wist ik niet altijd het verschil, inmiddels gelukkig wat beter...
Jeroen: ik leerde toen ik klein was al hele conferences van Freek de Jonge uit m'n hoofd. Ik kende alle gebaren, klemtonen en intonaties. Ik probeerde deze conferences uit op familie en vriendjes, en dat werkte.



Vinden jullie jezelf succesvol?
Ach ja, succesvol? Ja, behoorlijk. Voor onszélf is het in ieder geval een succes. We staan 4 a 5 avonden per week met ons eigen cabaretprogramma in de grote zalen van de theaters van Nederland, en hebben met De Kwis een geweldig leuk programma om te maken en om te doen, waar gelukkig 1,5 miljoen mensen naar kijken. Dus wat ons betreft gaat het wel lekker zo!


Wat doe je als eerste als je ’s ochtends opstaat?
Een kaarsje branden voor alle mensen in de wereld die het moeilijk hebben, dan naar buiten om oude dametjes te helpen met oversteken, dan een uurtje invallen bij de vrijwillige brandweer, dan helpen bij de Plantsoenendienst, nog even de honden uitlaten van bejaarden, schoonmaken op een basisschool en dan om 11:00u thuis een kopje koffie.


Wil je je hele leven cabaretier zijn, of heb je andere toekomstplannen?
Vooralsnog gaat het dermate goed en is het dermate leuk dat we het nog jaren en jaren volhouden. Maar het lijkt ons geen goed idee om op ons 65ste nog als komisch duo op de planken te staan; op een gegeven moment moet je ook stoppen. Dan misschien moeten we ons dan wat meer gaan richten op dingen die we nu ook al doen: lesgeven en regisseren.


Als je voor een dag iemand anders mag zijn, wie zou je dan zijn en wat zou je gaan doen?
Jeroen: ik zou wel een dag willen ruilen met Kim Jung Un, de dictator van Noord-Korea. En dan allerlei idiote besluiten nemen waar een heel land zich aan moet houden.
Niels: Ik zou wel willen ruilen met de man van Norah Jones.



Wat staat er nog op jullie to-do list?
Op onze to do list stond ooit: voorstellingen spelen in grote zalen + een tv-programma maken op de zaterdagavond... Maar die zijn de afgelopen jaren afgevinkt. Dus nu is-ie vooralsnog leeg...


Heb je wel eens dat je op het podium staat, en eigenlijk helemaal geen zin hebt om een voorstelling te spelen?
We spelen een voorstelling in totaal zo'n 200 keer, dus er zitten uiteraard avonden bij dat je denkt: "daar gaaaaaaaaaaan we weer.  Mogen we niet naar huis?" Maar gek genoeg is dat voorbij zodra je het podium oploopt. Dan zitten daar weer mensen die het voor het eerst én voor het laatst gaan zien, en dat geeft altijd weer genoeg adrenaline om er voor te gaan.


Als je een stoel zou zijn, wie mag er dan op je zitten en wie niet?
We zijn allebei zuinig op onze rug. Dus Roel van Velzen mag er op zitten, en Mark van der Linden niet.


Als je op een eiland zou zitten zonder eten maar met BN’ers, wie zou je dan als eerste opeten en waarom?
Deze vraag krijgen we nou altijd!
Chefkok Robert Kranenborg zouden we als eerst op gaan eten. Zo'n man proeft dagelijks de meest heerlijke gerechtjes, dus die zal zelf inmiddels ook wel lekker smaken. Of Albert Verlinde. Omdat het een frikandel is.


Ik heb dubbelgelegen van het lachen tijdens het research doen naar deze mannen, en tijdens het lezen van de antwoorden. ;) Wat ik nu ga doen is jullie wat filmpjes laten zien; van de Boyband, de Kwis en van de theatervoorstelling. I hope you like it!



<-- Stanley en de Menzo's met Acda en de Munnik! (begint ongeveer na een minuut.)














<-- Een geniale parodie op het nummer "Calm After the Storm" in de Kwis.














<-- Uit de voorstelling "Superlatief"













 
Wil je meer weten over deze cabaretiers of de speeldata bekijken? Kijk dan op www.geenfamilie.nl



<3 Margot (Teenz4You) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten